Persoane interesate

Faceți căutări pe acest blog

ARTA CULINARA

ARTA  CULINARA

miercuri, 2 decembrie 2009

"DESCRIEREA VINURILOR"


marioara-marioara   Pentru  ca se apropie  sarbatorile  de iarna , si o sa se  consume vin  , din  belsug  m-am  gindit  ca ar fi  bine  sa stiti cite ceva despre  vin . Fiindca si eu am  lecturat   toate acestea  dint-ro  carte  veche editata   din anul  1969  de N. GHERMA      Va  redau si   voua "DESCRIEREA  VINULUI"Exista  vinuri  de durata , ca si vinuri tinere  foarte  bune. De obicei vinurile  albe usoare  ajung  la  maturitate,dupa  o pastrare 2-3  ani.,iar  cele  rosi dupa 3-4 ani.Vinul  se va  bea  la  maturitate  deplina.Vinurile  de struguri  se impart in: vinuri   de masa ,dulci de desert ,tari  de desert ,si aromantizate.Vinurile  se mai  impart in  vinuri  de marca  ,si  ordinare sau  rosii, roz  ,si  albe.Dupa  continutul  in  zahar  ele  se impart in seci , adica (fara zahar)demiseci  , dulci  si  siropoase ..  Vinurile  se mai  pot  clasifica , dupaa virsta , locul  de provenienta ,soiul  de struguri  si  anul  de productie. Toate  vinurile  au o  virsta  de pus  in consumatie.Vinurile  noi de masa  se pun  in consumatie dupa  primul  pritoc .(adica  dupa  ce fermentatia  sa terminat}Vinurile noi  trase in sticle se  tulbura  la  inceput ,aceasta  tulbureala   (se numeste  boala  de sticla)care  dispare  dupa  citeva luni.Sticlele  de vin se scot  din  beci  cu mare  atentie , pentru  ca vinul  sa nu  se tulbure.Daca  pe  fundul  sticlei se va depune un depozit   demai  gros  vinul  se sifoneaza  in alta  sticla.alegerea  vinului  se face  dupa  urmatoarele  criterii.sezon  ,gust  , ocazii  ,meniuri .Vara  sunt  preferate  vinurile  seci ,acrisoare  nu  prea  tari.ele  se servesc  cu apa  mineralaa sau  sifon  sa potoleasca  setea .Cele  mai indicate  vinuri pentru  acest  scop  sunt  vinurile  de ODOBESTI   .  Iarna sunt  cautate  vinurile  negre  si  tari , care  au  proprietatea  de  a  incalzi  ., organismul . Sunt  indicate  vinurile  :Merlot  , Cabernet  ,Sauvignion.  Primavara  se consuma  taditionalul   pelin  de mai  , cu  gust  amarui  ,putin dulceag   si aromat   ,indiferent  de culoare.    .VINURILE  DE  MASA .Vinurile  de  masa sint   vinurile  folosite  zilnic  la  masa .ele  sunt  de  obicei  seci , fiindca  zaharurile  sau  transformat  in alcool.Ele  sunt  :rosii  albe  , roze.   VINURILE   ROSII  DE  MASA  - se prepara  din  strugurii negri. vinul  rosu  trebuie  sa fie  ,plin  ,armonic  , bogat in extract.  VINURILE   ALBE    :  se caracterizeaza  prin  prospetime  , aciditate  placuta  , potolesc  bine  setea  fiind  recomandate  in zilele  calduroase. , de  vara .   VINURILE   DE   DESERT  -  pentru  desert  sunt  recomandate  vinurile demidulci  , dulci , si se fac  din  struguri    bogati  in  zaharuri si  extract.  VINURILE   DEMISECI   -contin  intre  3-10% zahar  si  pina  la 15%  tarie  alcoolica.Ele  pot  fi  albe  sau  rosii si  nu poarte  denumirea  podgoriei   ci  denumirea  soiului.;ex: Feteasca  alba  ;Riesling  italian  ,Muscat  Ottonel  , Babeasca  Neagra  , s.a.  .  VINURI  DULCI  (licoroase)  de desert    au  un   continut   mare de alcool  45%  si  zahar  intre  18  si  20%   cum sint : Grasa  de Cotnari   ;Grasa  de Pietroasele  ;  Chardonnay  de murfatlar  , Pinot  Gris  ,  Pinot  Noir  de murfatlar , Cabernet -savignion   de murfatlar  , tamiioasa de Pietroasa  ,  Muscat  otonel  de Craciunel   , s.a. Dintre  vinutile  straine din aceasta  categorie  fac  parte  vinul   de Tokay  , Malaga  , Cahor  , Muscaturi  si  crimeea .  VINURI  TARI  DE  DESERT  -  In aceasta  grupa  intra  vinurile  care  contin  20%  alcool.ele  au  un  gust  aparte  , foarte  placut  de fructe , un  buchet  complex , cum sunt  cele de porto  (Port-Wine)  marsala  , madesra  , Jeres . VINURI  SPUMOASE  - vinurile  spumoase  sunt  :  vinuri   albe  saturate  in  bioxid  de  carbon.,care  le  imprima  un  gust placut . ele  se  impart  in doua  categorii . vinuri  spumoase  naturale  , sampanizate  si  vinuri  gazeeificate . Din grupa  vinurilor  spumoase  fac  parte ; Blanquiete de Limoux  si Clairette de Die   din Franta . Vinurile  spumante  sunt  caracterizate  print-ro  tarie   cuprinsa intre 10-  15,5 % intre 10-150g./l zahar  si o presiune  de bioxid  de carbon   de 4-6  atmosfere. Iata  dragi  mei  citeva  informati  despre   vin , care sper  din  inima  sa fie  cuiva  de folos .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

As dori din suflet ca fiecare dintre dumneavoastra care ajungeti sa-mi vizitati blogul sa si puneti in practica ceia ce lecturati ffindca ,totul este natural si cu mare efect

Trandafir Rosu Simbol al iubiri

Trandafir  Rosu Simbol  al  iubiri