marioara-marioara Pentru ca se apropie sarbatorile de iarna , si o sa se consume vin , din belsug m-am gindit ca ar fi bine sa stiti cite ceva despre vin . Fiindca si eu am lecturat toate acestea dint-ro carte veche editata din anul 1969 de N. GHERMA Va redau si voua "DESCRIEREA VINULUI"Exista vinuri de durata , ca si vinuri tinere foarte bune. De obicei vinurile albe usoare ajung la maturitate,dupa o pastrare 2-3 ani.,iar cele rosi dupa 3-4 ani.Vinul se va bea la maturitate deplina.Vinurile de struguri se impart in: vinuri de masa ,dulci de desert ,tari de desert ,si aromantizate.Vinurile se mai impart in vinuri de marca ,si ordinare sau rosii, roz ,si albe.Dupa continutul in zahar ele se impart in seci , adica (fara zahar)demiseci , dulci si siropoase .. Vinurile se mai pot clasifica , dupaa virsta , locul de provenienta ,soiul de struguri si anul de productie. Toate vinurile au o virsta de pus in consumatie.Vinurile noi de masa se pun in consumatie dupa primul pritoc .(adica dupa ce fermentatia sa terminat}Vinurile noi trase in sticle se tulbura la inceput ,aceasta tulbureala (se numeste boala de sticla)care dispare dupa citeva luni.Sticlele de vin se scot din beci cu mare atentie , pentru ca vinul sa nu se tulbure.Daca pe fundul sticlei se va depune un depozit demai gros vinul se sifoneaza in alta sticla.alegerea vinului se face dupa urmatoarele criterii.sezon ,gust , ocazii ,meniuri .Vara sunt preferate vinurile seci ,acrisoare nu prea tari.ele se servesc cu apa mineralaa sau sifon sa potoleasca setea .Cele mai indicate vinuri pentru acest scop sunt vinurile de ODOBESTI . Iarna sunt cautate vinurile negre si tari , care au proprietatea de a incalzi ., organismul . Sunt indicate vinurile :Merlot , Cabernet ,Sauvignion. Primavara se consuma taditionalul pelin de mai , cu gust amarui ,putin dulceag si aromat ,indiferent de culoare. .VINURILE DE MASA .Vinurile de masa sint vinurile folosite zilnic la masa .ele sunt de obicei seci , fiindca zaharurile sau transformat in alcool.Ele sunt :rosii albe , roze. VINURILE ROSII DE MASA - se prepara din strugurii negri. vinul rosu trebuie sa fie ,plin ,armonic , bogat in extract. VINURILE ALBE : se caracterizeaza prin prospetime , aciditate placuta , potolesc bine setea fiind recomandate in zilele calduroase. , de vara . VINURILE DE DESERT - pentru desert sunt recomandate vinurile demidulci , dulci , si se fac din struguri bogati in zaharuri si extract. VINURILE DEMISECI -contin intre 3-10% zahar si pina la 15% tarie alcoolica.Ele pot fi albe sau rosii si nu poarte denumirea podgoriei ci denumirea soiului.;ex: Feteasca alba ;Riesling italian ,Muscat Ottonel , Babeasca Neagra , s.a. . VINURI DULCI (licoroase) de desert au un continut mare de alcool 45% si zahar intre 18 si 20% cum sint : Grasa de Cotnari ;Grasa de Pietroasele ; Chardonnay de murfatlar , Pinot Gris , Pinot Noir de murfatlar , Cabernet -savignion de murfatlar , tamiioasa de Pietroasa , Muscat otonel de Craciunel , s.a. Dintre vinutile straine din aceasta categorie fac parte vinul de Tokay , Malaga , Cahor , Muscaturi si crimeea . VINURI TARI DE DESERT - In aceasta grupa intra vinurile care contin 20% alcool.ele au un gust aparte , foarte placut de fructe , un buchet complex , cum sunt cele de porto (Port-Wine) marsala , madesra , Jeres . VINURI SPUMOASE - vinurile spumoase sunt : vinuri albe saturate in bioxid de carbon.,care le imprima un gust placut . ele se impart in doua categorii . vinuri spumoase naturale , sampanizate si vinuri gazeeificate . Din grupa vinurilor spumoase fac parte ; Blanquiete de Limoux si Clairette de Die din Franta . Vinurile spumante sunt caracterizate print-ro tarie cuprinsa intre 10- 15,5 % intre 10-150g./l zahar si o presiune de bioxid de carbon de 4-6 atmosfere. Iata dragi mei citeva informati despre vin , care sper din inima sa fie cuiva de folos .
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
As dori din suflet ca fiecare dintre dumneavoastra care ajungeti sa-mi vizitati blogul sa si puneti in practica ceia ce lecturati ffindca ,totul este natural si cu mare efect